fbpx

Wiksfors bruk – En varm och modern start-up community utanför Säffle

Förbi hästhagar och herrgårdar, stugor och skogsbryn, landar vi på Wiksfors burk, ett av Värmlands och Säffles skönaste arbetsmiljöer. Här träffar vi Karl Wikholm, östgöten som blev kär i Säffletösen och efter några år i Göteborg valde de livet i Värmland.

Vi bjuds in i en topprenoverad hundraårig fabrikslokal som har en atmosfär som skulle få vilken söderböna som helst på fall. WOW!

Karl driver tillsammans med två likasinnade en högteknologisk start-up med ambitionen att för byggindustrin göra det som Toyota gjorde för bilindustrin. På denna gamla genuina plats andas framtid och framåtanda. På ena väggen hänger ett ställverk från 60-talet och på andra är radar 3D skrivare och robotar upp sig.

Förutom detta nischade tech-bolag hittar vi här ett IT-bolag, en träkonstnär, snickare och en krögare. Här finns också planer för en saluhall och nischade events.

Nu skall den lilla familjen snart flytta till sitt egenritade hus i Långserud, bara ett stenkast från Wiksfors bruk. Karl säger att bästa med livet här är att det är ett öppet och familjärt klimat. Mitt i intervjun avbryts vi av att en äldre herre kommer in, helt spontant: ”Jag bor här i byn och ville bara titta in och se vad det är ni gör! Bjuder ni på kaffe också?” Karl och kollegorna rycker på axlarna ”Sånt här händer hela tiden!”

Idylliskt, varmt, välkomnande – livsstilen på landet.