fbpx

Det är tidig måndag morgon, klockan ringer, nej vänta här, det är dottern som skriker. Vad är klockan, 05:03. Å nej, unge sov, please! Den här tiden är det ju i princip omöjligt att söva om. Traskar upp, tar upp ungen, ja för vaknar man den här tiden å skriker, då får de kallas det något mer negativa ordet unge. Styr upp lite mjölk i flaskan, sätter ifrån mig lilla donnan på golvet i lekrummet, kilar iväg till toaletten. Mamma ska bara kissa, kommer snart. Högt tjut hörs från lekrummet. Aldrig har jag kissat snabbare. Sätter på TV’n, på med kaffet, fram med gröten, ner i barnstolen, trilskar lite med fötterna, drar av sig haklappen, drar åt sig skeden. Å nu. Nu är det matro. Hon älskar mat, gröt med massor med hallon. Å hon får äta så många hallon hon vill. Hon pratar och äter och äter och pratar. Nöjd tjej! Jag kan njuta min kaffe, till och med snegla i tidningen lite. Klockan är 05:30 och aldrig har frukoststunden varit mysigare.

Vad gjorde du med all tid innan du fick barn? Ja, visst känner du igen frågan. Ofta skrattar man i samförstånd och tycker, så här i efterhand, att man då borde nyttjat tiden bättre, nu när vi på riktigt vet vad det innebär att ha så ont om tid. Men tiden är vad den är, det är 24 timmar på dygnet, varken mer eller mindre, så det är det vi har att förhålla oss till.

Livspusslarna handlar om just detta. Vi vill inspirera och diskutera kring vad du som småbarnsförälder kan göra för att hinna och orka med och leva som du vill göra, att jobba utifrån dina mål, både professionella och privata och prioritera efter dem.

Att få barn är en stor förändring och det ska vara. Det som jag tror händer tyvärr är, att många, inklusive jag själv, förutsätter att jag ska fortsätta leva som innan barn. Att fortsätta med allt jag gjorde innan och samtidigt ratta barn utan att ändra något. Nope, sorry det går inte. Vänta! Sluta inte läsa nu, jag är inte så helylle å pretto som det låter. Jag säger inte att du ska ta bort det du tycker är ROLIGT, tvärtom, du ska ta bort det du tycker är TRÅKIGT. Å vet du vad det bästa är, med barn så har du helt plötsligt mandat att göra det. Du hinner ju inte tvätta bilen, rensa ogräs, träffa gammelmorbror Urban eller vad det är du tycker är tråkigt. Och vet du vad? Folk förstår! Faktum är att jag tror att det mest är hjärnspöken, för vem tror du egentligen bryr sig om ditt ogräs eller en otvättad bil. Nej, just det, nobody. Ok Urban blir kanske ledsen, men du är kanske inte den enda som bär det ansvaret.

Att få barn är ju skitkul, utmanande och utvecklande och att under dessa år fråga sig själv vad du vill och diskutera med din man vad ni vill kommer att ge andra svar än motsvarande fråga innan barn. Och som jag inledde med, aldrig har du haft så lite tid, men ta det som en möjlighet till att testa dina värderingar, dina önskningar, er riktning, era mål, för nu MÅSTE du prioritera. Och snälla, snälla, snälla, tänk ett steg till innan du prioriterar bort dina behov och vad du vill. För du hinner med att vara världens bästa förälder samtidigt som du gör det du vill göra.