fbpx

Ännu en resa till London, taxin står stilla i hettan, människor i kostymer utanför som rusar förbi, klockan tickar, irritationen växer. Minnena finns där, men verkligheten idag stavas hundraprocentig fokus och bästa rallykänslan för att ta sig fram på snöiga skogsvägar de 15 min det tar till jobbet. Kontrasten kunde inte varit större.

Jag träffar Anneli, storstadskarriäristen med 20 år på Skanska i Stockholm, för en intervju en eftermiddag i vårsolen i det som är hennes nygamla hemma, i Eda. Vi pratar om livsstilar, om karriärval och om puls kontra den totala tystnaden och om varför hon valt att bo i Värmland.

”Det jag uppskattar mest är att jag verkligen kan höra tystnaden när jag kommer hem men ändå uppleva liv när grannens barn leka på gården, rådjuren ropar på natten och fåglarna kvittrar på morgonen. Jag hinner njuta av vitsippor och tussilago på ett helt annat sätt än i stan. Jag ser träden, tjärnen, sjöarna, skogen och de vilda djuren. På vintern är snön vit och ligger kvar, i Stockholm var det tyvärr mest skitig blasksnö. Och, vad går upp emot att öppna dörren och kunna sitta på sin egen kulle och dricka morgonkaffet?!”

Jag själv kände inte till något om Eda innan jag träffade Anneli denna soliga eftermiddag. Hon tar mig runt i otroligt fina bostadsområden. Jag hade en bild av att det här med att ”bo i skogen” verkligen handlar om att bo ensam i en liten stuga, utan grannar och djupt inne i skogen, men det Anneli visar upp är något helt annat. Det är otroligt vackra miljöer med öppna fält, sjöar, hästhagar och här bor man inte ensam, du har ju grannar runt omkring dig. Men du bor inte PÅ varandra som man kanske gör i en större stads villaområden.

Jag ber Anneli berätta lite om hennes karriärval och hur framtiden ser ut.

”Jag har egentligen få aktiva karriärval men har ändå lyckats “hamna i” roliga men krävande roller under hela min karriär. Jag lämnade ett fantastiskt jobb i Stockholm eftersom jag gjort mitt inom koncernen. Dessutom slet det att resa runt i världen. Då, hösten 2013, trodde jag aldrig att jag skulle jobba som anställd igen men när tjänsten som näringslivsutvecklare kom ut så såg jag det som ett spännande område och blev glad att jag fick jobbet. Eda kommun är med största sannolikhet min sista fasta arbetsplats och jag är otroligt glad att jag efter nästan 40 år i näringslivet fick chansen att jobba i en kommun. En eloge till Eda kommun som inte alls tänkte ålder utan erfarenhet när de anställde mig. Jag är också utbildad coach och vill gärna stötta kvinnliga chefer i sin utveckling, eftersom jag vet hur tufft det kan vara. Jag kan tänka mig att i framtiden jobba som konsult på deltid så länge gnistan finns. Nu känner jag att det viktigt med balans i livet och att få tid till eftertanke och fritid.”

Slutligen, vad är det absolut bästa med att bo i västra Värmland?

”Att slippa köer. Att fortfarande kunna ha ett jätteroligt och utmanande jobb. Att kunna prata värmländska utan att det ses som exotiskt. Att ha en historia, många här kände mina föräldrar och morföräldrar. Att kunna vinka åt vänner när jag är ute och kör bil. Att livet faktiskt känns enklare och mer genuint.”

Vill du prova den värmländska livsstilen?

Den 7-8 juni bjuder Ny i Värmland tillsammans med arbetsgivare och kommuner i Västra Värmland in 30 personer till upplevelseresan 24 timmar västra Värmland. Du träffar arbetsgivare, lär känna andra som är nyfikna på Värmland, upplever nya platser, nya smaker och får en känsla för den värmländska livsstilen. Varmt välkommen att ansöka om din plats.