fbpx

Du är ute nästan varje kväll, är det inte långpass så är det snabba intervaller och är det inte snabba intervaller så är det styrketräning. I nästan ett år har du hållit på. Lidingöloppet är långt men under upploppet blir du tokpepp av alla runt omkring dig och benen pinnar möjligen på något snabbare och när du når mållinjen kommer tårarna. Du pustar ut på ett sätt du bara gör när du nått ett riktigt bra mål. Kanske har du inte sprungit ett lopp, men visst känns det igen. Det kan vara ett projektavslutet på jobbet, du vann den viktiga kunden, du har gift dig med Mr Big. Vilket det än är, så känner du igen känslan och du kan nästan höra din egen ”puh-vad-skönt-att-vara-i-mål-suck”. Och precis där: ska du levla!

Jag och maken hade barnvakt och vi gick på Kjell Enhagers senaste show Jag AB 2.0, där Kjell pratar om just detta. Att levla kommer givetvis från TV-spelsvärlden, och det handlar om att skapa förutsättningar för nå till nästa nivå, att ständigt förbättra sig själv, eller sitt företag, sitt äktenskap eller vad det nu må vara. Det handlar om att utvecklas snarare än avvecklas.

Givetvis krävs lite tid för återhämtning och reflektion allt annat vore ju martyriskt, men det är ju väldigt lätt att den där återhämtningen blir väl lång, kanske börjar du ta din Mr Big för givet, kanske gör du inte frivolter av lycka när du 7:23 stämplar in på jobbet, kanske börjar livet gå väl mycket på rutin och kanske börjar det kännas tomt i bröstet. Du behöver levla!

Det är dock inte bara att sätta ett nytt mål, att levla är inte bara att springa snabbare, att jobba hårdare eller att vinna fler kunder. Det är väl bara att haka på Petter och Sara tänker du, de gör ju bra grejer hela tiden, jag gör samma så får jag lite pepping på köpet. Har du tur så drivs du av samma sak som Petter och Sara, men antagligen inte. Ska du levla, dvs nå nästa nivå av dig och förbättra och utveckla dig så behöver du också utgå ifrån…. Ja just det, det som driver dig, dina grundbehov.

Vilka de olika grundbehoven är ser lite olika ut beroende på vilken källa du utgår ifrån, men mycket grundar sig från Pavlovs gamla behovstrappa med ett eller annat tillägg. Så ta nedan med en nypa salt, använd som inspiration för att förstå vad ett grundbehov skulle kunna vara.

Att känna samhörighet

Att känna självständighet

Att utvecklas

Att känna trygghet

Att prestera och leverera

Att få uppskattning

Vad är viktigt för dig? Och den viktigaste frågan: Är det som du lägger din tid på just nu något som går i linje med dina viktigaste behov?