fbpx

Det är fredagen innan Heleri börjar på sitt nya jobb i Värmland. Det är en pigg och förväntansfull 28-åring jag träffar, och det är med lätt brytning på en i övrigt perfekt svenska som jag får Heleris historia.

”Genom att vara med på era träffar så lärde jag känna Lisa redan innan hon började söka personal. För mig är det viktigt att kunna välja min chef, så att kunna bygga relation under avslappnade former är viktigt för mig. För vad får man egentligen fram under en timmes intervju?”

Med drömjobbet i hamn gick flyttlasset för estländska Heleri från Göteborg till Karlstad. En van flyttare, Estland, Chalmers Göteborg, tillbaka till Estland, exjobb i Göteborg, trainee i Karlstad, Belgien och nu tillbaka i Karlstad igen.

”Det är en stor skillnad att flytta och bygga upp ett socialt liv i en studentstad, där många är inflyttade, många i samma skede i livet och där det är fler som söker nya kontakter jämfört med att flytta ensam till en ny stad, pendla till en mindre ort och jobba i en liten grupp med supertrevliga människor för visso, men i en helt annan fas i livet.”

Hur kommer man då i kontakt med andra svenskar? Med värmlänningar? frågade jag. Heleri svarar snabbt, med kanske typiskt estnisks rakhet: ”Det gör man inte! Det är väl därför som jag började söka efter någon form av nätverk för mig som ny här på orten. I Göteborg fanns ju nätverk för expats och liknande, så min tanke var att det borde finnas, och då hittade jag Ny i Värmland.”

Heleri har varit med på flera träffar, bland annat succén Wine and Paint, där vi med en pensel i ena handen och ett vinglas i andra, målar och minglar tillsammans. ”Ni har så härlig kultur, så avslappnat. Du kan komma som du är, vara som du är och är man som jag, som egentligen inte gillar sociala tillställningar, så är detta perfekt. Jag tror verkligen på konceptet att man gör en kulturell aktivet i kombination med det sociala, det gör att man kan fokusera på aktiviteten och inte hela tiden behöver prata.”

Vi önskar Heleri stort lycka till på nya jobbet i Värmland!