fbpx

I den globala värld vi lever i har företag tillgång till kompetens mer än någonsin tidigare. Fler och fler företag väljer att utlandsrekrytera sin kompetens.  Det är inte längre nödvändigt att förlita sig på lokala resurser för att fylla vissa roller. Med rätt tillvägagångssätt och attityd kan rekrytering av kompetens utomlands vara ett effektivt sätt för företag att få tillgång till de bästa talangerna.

Utlandsrekrytera kompetens som är svåra att hitta lokalt?

Utbudet av IT-kompetenser som kan hämtas från utlandet är stort, inklusive frontend- och backend-utveckling, utveckling av mobilappar, DevOps-teknik, mjukvaruarkitektur, UX/UI-design med mera. Dessa roller kräver både teknisk expertis och förståelse för affärsmål även specifika ingenjörskompetenser är det många bolag som söker efter utanför Sveriges gränser.

Fördelar med att utlandsrekrytera kompetens

Det finns många fördelar med att rekrytera kompetens utomlands. Den kanske mest uppenbara fördelen är kostnadsbesparingar; lönerna kan vara lägre i andra länder än i ditt eget. Du får också tillgång till en större pool av potentiella anställda, vilket ger dig mer frihet och flexibilitet när det gäller att hitta förstklassiga talanger. Dessutom är det en stor fördel att anställa någon som redan har erfarenhet av att arbeta med team i olika länder; de är vana vid att hantera komplexa kommunikationsfrågor och kulturella skillnader.

Vad du bör tänka på när du utlandsrekryterar kompetens

När du rekryterar kompetens från utlandet finns det flera saker du bör tänka på innan du fattar några beslut. Först och främst bör du se till att du förstår lagarna i det land du tittar på; vissa platser kan begränsa vissa typer av anställningar eller kräva särskilda tillstånd för utländska arbetstagare. Det finns en del saker man bör ha tänkt på:

  • Behövs ett arbetstillstånd?
  • On-boarding på företaget
  • Vem hjälper medarbetaren med allt praktiskt så som boende, admin, barn som ska börja skola o.s.v.
  • Personnummer, bankkonto, försäkringar m.m.

Rekrytering av kompetens utomlands blir alltmer populärt bland företag som letar efter topptalanger utanför sina egna gränser. Genom att förstå vilka kompetenser som kan anskaffas utomlands, väga de olika fördelarna med att göra det och överväga eventuella nackdelar i förväg kan företagen få tillgång till högkvalitativa kandidater och samtidigt hålla kostnaderna nere!

Är du intresserad av att utlandsrekrytera så kan vi hjälpa dig. Vårt koncept bygger på en helhetspaketering där vi hjälper till med både rekrytering men också inflyttarservice. Läs mer om vår utlandsrekrytering.